27 Oktober


27 Oktober 2013


Första dagen i Kampala


Vaknade vid halv nio i morse och efter frukost kom vår värd Elijah med sina chaufförer och hämtade oss vid hotellet. Eftersom det söndag och dessutom dagen efter en lång resa så skulle denna dag bli en dag med ett lite lugnare tempo. Klockan är nu sex på kvällen och jag måste tillstå att trots det lugnare tempot idag så är jag riktigt trött. Jag vet inte om det mest beror på resan igår eller alla nya intryck man får som gäst i ett annat land.


Kampala är en stad sjuder av liv med bilar, bussar, lastbilar, motorcyklar och massor med människor överallt. Det är också en stad med riktigt stora kontraster från hotellkvarteren med höga stängsel och beväpnade vakter som genomsöker alla bilar innan man får passera till riktiga slumkvarter och kåkstäder där människor bor i riktig misär. Det är omöjligt att värja sig från de tankar man får när man ser hur människor kan ha det som inte äger några saker eller har några pengar att leva av. Tydligen är det ändå ganska gott om mat eftersom det är lätt att odla här. Men när man ser alla barn längs gatorna med sina blickar sträcka fram sina händer och tigga så gör det ont i hela kroppen.


Idag körde vi först 15 km öster om Kampala där ligger Namugongo som tidigare har varit avrättningsplats för de som begått allvarliga brott. Det var också här som 14 martyrer erbjöd sina liv till Kristus och brändes levande på order av Kung Mwanga år 1886 eftersom de vägrade överge sin kristna tro. Idag är här en stor katolsk församling och en mäktig kyrka har byggts på platsen. Martyrerna kanoniserades i Peterskyrkan i Rom 1964 av Påven Paulus VI. Samma påve hedrade också dessa martyrer med en Pilgrimsfärd hit 1969, vilket också blev det första besöket någonsin av en Påve på den Afrikanska kontinenten. När vi kom dit så pågick en stor mässa inne i kyrkan så vi gick först omkring och tittade på olika minnesplatser. När mässan var slut fick vi gå in i den stora mäktiga kyrkan.


Efter besöket i kyrkan var det dags att bege sig till Munyonyo Commonwelth Retreat för att äta lunch. Här fick vi också möjlighet att få en vacker vy över Victoriasjön. När vi åt maten så mullrade åska rejält runt om oss och vi fick fick också en del regn över oss.


Tillbaka på vårt hotell igen efter genomgången av alla säkerhetskontroller så är det nu lite vila och sedan middag. Imorgon är det först möte på Uganda Cooperative Alliance (UCA) för att möte deras ledare och personal. Sedan beger vi oss iväg för att besöka ett Bostadskooperativ som stöds av svenska biståndspengar från We-Effect.