2 November


2 November 2013


Sista dagen i Uganda


Lördag den 2 november 2013 och det var  idag dags för oss att lämna både Uganda och våra nya vänner här nere. Möte några timmar där We-Effect har sitt landskontor för Uganda. Därefter  besökte vi  några Fairtrade butiker för att handla souvenirer innan vi begav oss till flygplatsen.


Nattflyget till Bryssel lyfter kl 23.40 i kväll.

Efter lång transfertid i Bryssel beräknas flyget därifrån landa på Landvetter kl 17.05 i morgon söndag.Jag kommer så småningom att göra en avslutande sammanfattning över mina intryck av Uganda.

Tack för att du läst och hängt med på min resa så här långt.


Dick WåhlinAvslutande sammanfattning av resan och lite om själva landet Uganda: (Ej klar)


Jag är ganska resvan och har gjort en hel del resor utomlands. Jag tillhör också den s.k  "tågluffar generationen" och har därmed rest förut på obokade och oplanerade resor i Europa. Har även gjort en "luffarresa" till Australien , Nya Zeeland och Fidji även det för många år sedan. Men helt klart är att man blir lite försiktigare med åren och förbereder sig mer noggrant inför en resa som den här till The Pearl of Africa - Uganda. En resa som också innebar att detta var mitt allra första besök på den Afrikanska kontinenten.


Till försiktighetsåtgärderna hörde  att jag läste om landet på UD:s hemsida och deras reseråd, där kunde man läsa bl.a följande:


"Det föreligger en kontinuerlig risk för terrordåd i Uganda. Erfarenheten visar att potentiella mål för terrordåd är offentliga platser där många människor samlas såsom hotell och populära restauranger, köpcentra, marknadsplatser, busstationer och bussar, offentliga kontor, kyrkor och moskéer etc. Det föreligger enligt ugandiska myndigheter fortsatt en förhöjd risk för terrordåd i Uganda. I samband med finalen i fotbolls-VM den 11 juli 2010 genomfördes bombattentat mot två restauranger i Kampala, vilka krävde över 75 dödsoffer. Den islamistiska väpnade motståndsrörelsen Al-Shabaab, framförallt verksamma i Somalia, tog på sig dådet som motiverades med missnöje över Ugandas deltagande i Afrikanska unionens fredsbevarande insats i Somalia. Ugandiska myndigheter uppgav i september 2012 att man skärpt vaksamheten av rädsla för nya terrordåd i Uganda i samband med firandet av landets 50-årsjubileum. I slutet av april 2013 varnade myndigheterna åter för risken för terrorattacker i landet."


Med händelserna på Westgate köpcentrum i Nairobi i Kenya i slutet av september i år  i färskt minne, då just Al-Shabaab genomförde ett fruktansvärt terroristdåd med många döda och gisslantagande så måste jag medge att jag kände en viss spänning inför den här resan. Nu efteråt när jag är hemma igen och allt har gått helt perfekt så är jag oerhört glad och tacksam över att ha genomfört den här resan och det här äventyret.


UGANDA - The Pearl of Africa


Landet ligger i Östafrika och ekvatorn går rakt igenom landet några mil söder om huvudstaden Kampala. Uganda blev självständigt 1962 och var tidigare en Brittisk koloni. Landet har har drygt 34,5 miljoner innevånare men befolkningen ökar i snabb takt och beräknas bara inom ett par år vara uppe i 36 miljoner och innan nästa decennium vara över 40 miljoner. Engelska är det officiella språket i landet och även undervisningsspråk. Sedan finns även ett 40-tal lokala och regionala språk varav luganda och swahili är störst. Medellivslängden idag är 55 år, 1980 bar hela 30% av befolkning på HIV-virus medan den andelen dag sjunkit till 6% av befolkningen. Uganda är ett av världens fattigaste länder och 37,7% av befolkningen som lever på under 1,25 USD per dag. Landet har en hög grad av korruption och graderas till 2,4 på en tiogradig skala där 10 betyder helt fritt från korruption och 0 är allra sämsta värdet ett land kan få. En av de hemskare perioderna i Ugandas historia startade med en militärkupp 1971 då diktatorn Idi Amin med hjälp av militären störtade president Obote. Under de åtta följande åren då Idi Amin styrde i Uganda miste inte mindre 300 000 Ugandier sina liv på grund av diktatorns hårdföra politik i landet.


Landet har en fantastiskt vacker natur när man kommer ut utanför de större städerna. Det är lätt att förstå varför landet kallas "The Pearl of Africa" när man ser det gröna landskapet med långa svepande linjer av höga berg och djupa dalar. Vid något tillfälle sa jag de till övriga i gruppen:

 

"Nu vet jag hur färgen grönt i alla olika nyanser egentligen ska se ut...".


I landet finns också flera olika Nationalparker med möjlighet till att uppleva fantastiska safari äventyr. Landet har även ett mycket varmhjärtat, välkomnande och hårt arbetande befolkning, så egentligen finns de flesta goda förutsättningarna för att Uganda ska kunna var ett riktigt bra turistland. Men jag tror att avsaknaden av kust och hav för att kunna kombinera sin resa med sol och bad är ett svårt handkapp för landet för att kunna bli ett riktigt populärt resmål för turister. Jag läste någon stans att det bara är från några hundra upp till ca tusen svenskar som årligen besöker landet. Det hjälper inte riktigt att landet har många sjöar som t.ex. den stora Victoriasjön eftersom man avråds tydligt från att bada i sötvattensjöar p.g.a riskerna med att få sjukdomar av olika parasiter som finns i sötvattensjöar i Uganda. 


Att vistas i Uganda kan ibland upplevas som att gå 50 - 100 år bakåt i tiden när det gäller vart man står i samhällsutvecklingen. Samtidigt så förstår man ganska snabbt att det inte kommer att ta så lång tid för landet att komma ikapp i utvecklingen. Det är helt enkelt så att man troligen kommer att hoppa över en mängd steg på vägen. Ta t.ex. den tekniska utvecklingen när det gäller telefoni så kommer man givetvis inte att dra en massa kopparledningar över landet. Nej man hoppar över det steget och satsar givetvis på mobiltelefonin direkt. Telefonbolagen slåss om kunder och har en olika erbjudanden för att ta marknadsandelar. Helt klart så dominerar kontantkortslösningen vilket också innebär att kunderna inte heller låser upp sig. Ett vanligt erbjudande är att man "ringer gratis" till andra som har samma bolag vilket innebär att de som kan har upp till fyra mobiltelefoner. - Varför, jo då kan de ringa gratis till olika personer beroende på vilket bolag just den personen har. Frågan är hur det går ihop sig för telefonbolagen men i kampen om framtida marknadsandelar på en stor marknad så kommer givetvis telefonbolagen att göra sina vinster längre fram när tillräckligt många har haft råd med att skaffa sig telefon.


När det gäller kooperativen så är de idag uppbyggda i lokala och regional organisationer. Redan nu finns tendenser till att även bygga riksomfattande kooperativ. Precis som i kooperationens begynnelse i Sverige så startar det väldigt lokalt och fusioneras sedan till allt större organisationer och företag. Man pratar just nu om att starta en landsomfattande kooperativ Bank genom att flera regionala SACCO gör en gemensam satsning för att det ska kunna bli verklighet.Om ett tiotal är det inte alls omöjligt att det  finns motsvarigheter till HSB, Riksbyggen och KF även i Uganda. När det gäller försäkring så är det idag enbart de som har råd som tecknar egna sådana och här finns inte idag några kooperativa alternativ alls i dagsläget.


forts följer senare...

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.

Acceptera