1 November


1 November 2013


Besök hos en Kaffeodlare och en Majsplantage


Vaknade på hotellet i Kyenjojo, ett hotell i form av en vacker rund byggnad med tydliga våningar ungefär som lutande tornet i Pisa. Dock ej lutande och även betydligt lägre men bredare så kanske ni kan få en liten bild framför er av hur det ser ut. När vi kom fram dit igår så såg allt väldigt lovande ut. Det såg också ganska nybyggt och fräscht ut både på insidan och utsidan, men där slutar de positiva omdömena. När vi skulle checka in så saknades det rum trots att vi bokat för länge sedan. Men vi har börjat känna varandra riktigt väl i gruppen så det var ingen big deal att dela rum med varandra. Efter en dag med safari och lång bilresa såg alla fram mot en skön dusch. Badrummet såg fräscht ut men tyvärr inget varmvatten. Visst det fungerar det också även om det ät betydligt skönare att duscha om man också har lite varmvatten. Vi fick vänta, efter det att vi beställt vår middag, en och en halv timme på att den skulle serveras. Men som jag skrev igår så får man sluta med att jämföra med Europeiska förhållanden och acceptera att man faktiskt helt frivilligt valt att resa hit. Ugandierna är i allmänhet ett mycket vänligt folk och vill väldigt väldigt väl mot turister eller besökare av andra anledningar. De är nyfikna och frågar mycket och söker försynt kontakt. I vissa områden som vi besökt så är det säkert många som aldrig sett en Muzungo (Viting) tidigare i sina liv, särskilt bland barnen som tittar med stora ögon på oss.


Efter frukost satte vi oss åter i våra tre Jeepar ock körde en dryg timme till Myanzi Area Cooperative Enterprise (ACE) där ordföranden berättade om kooperativets verksamhet. Vi hade hört liknande berättelser några gånger nu men vi ser också hur stort och viktigt det är för de olika styrelserna att få träffa oss. De vet att vi rest ända från Sverige för att få höra deras berättelser. De har också alltid förberett sina presentationer ordentligt. Efter denna s.k. Briefing och Interaction så skulle vi nu också få djupare lite mer ute hos två olika bönder.


Första besöket ute på en gård var hos Mr Muwonge John som odlar kaffe och majs men hade även lite grisuppfödning. Mr Muwonge började med att berätta om hur han efter grundskolan själv började att arbeta på en kaffeodling med att plocka bönor. Han sparade sedan mycket av lönen att kunna gå vidare i sin utbildning. Då ska man veta att den som plockar kaffebönor tjänar omkring 10 000 schilling per dag vilket motsvarar ca 26 kr. Han sparade ihop ett kapital och begav sig sedan till Kampala för fortsatta studier på High School och även på universitetet där. Han tog en Ekonom examen och flyttade sedan tillbaka hem till sina hemtrakter och startade sin Kaffeodling. Vi vandrade runt i planteringarna och tittade på hans verk. Han lärde oss också mycket om hur man får en riktigt bra kvalité på sina kaffebönor, under tiden vi vandrade omkring på hans gård.


De som i det här landet har fått möjlighet att utbilda sig och kanske även tagit examen på universitet, ofta tack vare egna, föräldrar och kanske även andra släktingars stora uppoffringar så försöker man ofta ge tillbaka när man väl fått arbete och en förhållandevis bra lön, som jämförelse så tjänar en läkare här omkring 8 000kr per månad. En av de som följer oss på resan och arbetar på Uganda Cooperative Allinace (UCA) har släktingar som han kallar deponents. Bl.a. en släktings son som han betalar skolavgifterna för så att även han ska kunna få en bra utbildning. På så vis utvecklas också detta land fortare vilket kommer alla till del.


Efter ett besök hos Mbatude Teddy som via ekologiska odlingsmetoder odlar Majs och Bönor så körde vi tillbaka till Kampala och vårt nu sedan tidigare bekanta Hotell, Imperial Royale. I morgon lördag så ska vi ha ett möte på kontoret för We-Effect i Kampala för att sammanfatta veckan och våra intryck men även få möjlighet att ställa kompletterande frågor. Framåt kvällen åker vi ut till Entebbe AirPort för att resa hem till Sverige via Bryssel. Jag hade gärna stannat några dagar till men vill självklart också hem till familjen. Det kommer att bli många farväl till nya vänner jag har fått lära känna under veckan. Men idag är det lättare att hålla fortsatt kontakt via Facebook och liknande med dessa nya vänner. Föresten så erbjöd Mbatude Teddy oss arbete på hennes majsplantage när vi ville, fri mat och husrum och även en helt normal lön på 10 kr per dag.